Eurofestivalyje pasirodys grupės iš šešių Europos šalių

Nepaliaujamai artėja pirmasis Eurofestivalis, savo idėja jau spėjęs sužavėti ne tik dvi nepakartojamai šaunias grupes iš Lietuvos (REQUIEM ir ANBO), bet ir kone visą tuziną muzikantų iš Airijos, Vokietijos, Latvijos, Anglijos ir Prancūzijos, kurių užsidegimo ir žinoma neblėstančios meilės Lietuvai dėka po atviru dangumi kartu linksminsimės ištisas dvi paras. Trumpai drūtai pristatome šių metų festivalio dalyvius:

NOJUS (Airija)

"Kur dažo juodai juodai, kur myli karštai karštai..." - kiekvienam iš mūsų iki skausmo pažįstami šie legendinės grupės AIRIJA (1995 išrinkta Lietuvos "Metų roko grupe") žodžiai. Vokalistas, dainų ir muzikos autorius Darius Mileris Nojus nuo 2000-ųjų metų sėkmingai tęsia solinę muzikinę veiklą kartu su būgnininke Asta Mileriene ir bosistu Vidmantu Galecku Žaliojoje saloje. Su grupe AIRIJA sugrojęs daugiau kaip 350 koncertų ir išleidęs net penkis albumus, 2007-aisiais metais NOJUS išleido jau penktą solinį albumą - "Archyvas". Eurofestivalyje grupė NOJUS pristatys tiek jau legendinėmis tapusias bei visiems gerai pažįstamas dainas, tiek naujausią savo kūrybą.

Plačiau apie grupę - nojus.frype.lt ir www.nojus.com 

VIRGE (Vokietija/Latvija)

Lietuvoje gimęs, tačiau jau 80-aisiais metais su tėvais į Vokietiją emigravęs Virginijus Jocys muziką kurti pradėjo dar būdamas gimnazistu. Nors pirmieji jo kūriniai buvo lietuviški, abiejuose ligšiol įrašytuose grupės VIRGE albumuose "Guest" ir "Sunny days" pristatoma angliška kūryba. Eurofestivalyje Virginijus pasirodys kartu su grupės nariais iš Latvijos - bosistu Jozix (Edgars Briedis) ir būgnininku Dagnis Neilands. Tai, kad kiti grupės nariai yra latviai, nulemė, jog VIRGE labiau žinomas Lietuvos kaimynams, nei pačioje Lietuvoje - Virginijaus daina "I'm flowing away" pateko į Latvijos radijo stočių dešimtuką.

Plačiau apie grupę - virge.draugiem.lv ir www.virgemusic.com 

TRIOLINA (Prancūzija)

Grupė TRIOLINA susikūrė 2001 metais, kai Lina Brucaitė ir Vincent Perrot, tuo metu menų fakulteto studentai, sujungė savo aistrą muzikai. 2002-aisiais sekė pirmieji įrašai pop-rock stiliumi, o 2003 metais - pirmas koncertas "Abracadabar" klube Paryžiuje. Eurofestivalio scenoje pasirodys Lina Brucaitė (vokalas/gitara) kartu su Vincent Perrot (gitara) ir Armel Gontier (violončelė).



Grupės repertuarą, kuriame akustiniam Linos dainų skambesiui pritaria dvi gitaros ir violončelė, sudaro Linos kurtos kompozicijos lietuvių kalba su grupės narių aranžuotėmis.

Plačiau apie grupę - www.myspace.com/triolina 

pasaQa (Vokietija)

Kanadoje gimęs ir Vokietijoje užauges Vytas Lemke - išskirtinių sugebėjimų muzikantas, turintis ilgametę patirtį įvairiose grupėse. Dar 1992 metais kartu su Viktoru ("Vee") Diawara įkūrė grupę Bo'P ("Bunch o' Problems"), o 1994-aisias, prisijungus Viliui ("Willux") Alesiui - grupę MIXED ATTACK, vėliau persivadinusę į SKAMP. Vyto parašyta daina "Arčiau prie tavęs" 1995 PopRadijo buvo išrinkta "Vasaros daina". Vytui likus Vokietijoje, galutinai išsiskyrė jo ir SKAMP keliai. 1998-aisiais kartu su keturiais Vokietijos muzikantais jis įkūrė alternatyvaus roko grupę ALIAS EYE, kurioje grojo iki 2007 metų, irašė keturis albumus ir pasirodė daugelyje koncertų (2004 m. koncertavo kartu su Kanados grupę "Saga" jos gastrolių Vokietijoje metu). Vytas dainas kuria anglų, vokiečių ir lietuvių kalbomis. Pirmojo Eurofestivalio proga įkūrė grupę PASAqA, su kuria pristatys savo kūrinius lietuvių kalba. Bosine gitara gros buvęs Bo'P narys Martynas Lipšys.

Plačiau apie grupę - www.myspace.com/pasaQa 

Valentinas (Didžioji Britanija)

Valentinas Baibokas gimė Lietuvoje 1955 metais, nuo 2000 metų gyvena ir muzikuoja Londone (gitara, vokalas). Savo karjerą pradėjo būdamas 16 metų. Tuo metu įkvėpimo sėmėsi iš užsienio grupių kaip Deep Purple, Uriah Heep, Led Zeppelin. Grojo įvairiose grupėse, dalyvavo savo laiku gerai žinomuose “Gintarinės triūbos” konkursuose, kur 1978 metais su “Baltijos” ansambliu tapo laureatais. Valentinas sukūręs nemažai savos kūrybos dainų, kurias ketina įamžinti CD albume. Šiuo metu Valentinas muzikuoja įvairiuose Didžiosios Britanijos Lietuvių bendruomenės susiėjimuose, renginiuose ir koncertuose.


Tai tiek apie festivalio banginius. Tačiau koks roko festivalis galėtų apsieiti be jaunų, entuziastingų ir jaunatviška energija trykštančių "mažųjų rokerių", kurie nesitveria savo kailyje norėdami pagaliau mauti ant scenos, stverti į rankas instrumentus ir užkariauti publikos širdis?? Ne veltui vienas iš festivalio pagrindinių tikslų - skatinti jaunus talentus burtis į grupes ir kurti lietuvišką muziką. Džiaugiamės, jog būtent taip ir įvyko ir itin pagarbiai pristatome net keturis "naujokus", kuriems šis festivalis galbūt taps ilgos ir sėkmingos karjeros pradžia. Taigi mielieji, laikykitės. Štai mūsų jaunieji rokeriai:

GLAVVIAM (Vokietija)

Grupė GLAVVIAM - patys jauniausi festivalio atlikėjai. Tai Vasario 16-osios gimnazijos 5-tos ir 6-tos klasės mokinių rinktinė, atliekanti gotinio stiliaus roko kūrinius. Per trumpą grupės egzistavimo istoriją mažieji virtuozai pelnytai spėjo laimėti ne vieno žiūrovo simpatijas. Grupės nariai - Viktorija Cibulskaitė (vokalas/pianinas), Ieva Pikalavičiūtė (vokalas/klavišiniai), Aurelija Kvietelaitytė (bosinė gitara), Alisa Brazaitytė (vokalas), Goda Pochomovaitė (el. gitara), Martynas Paura (perkusiniai) ir Lukas Krause (mušamieji).

KRAUJO ASCHARA (Vokietija)

KRAUJO ASCHARA taipogi susikūrė tik šiais metais. Stiprus ir savitas Evaldo "MHz" Viskonto balsas ir uždegančios bei griežtos roko melodijos, kurioms el. gitara ir mušamaisiais pritaria Šarūnas Sivickis ir Tomas Gisičius, jau po poros pasirodymų įgijo kone kultinį statusą. Tačiau šie "blogiukai" gali ir kitaip - Eurofestivalyje grupės dainų autorius "Evaldas MHz" taip pat pristatys ir keletą lyriškų dainuojamosios poezijos kūrinių.

GRETA KATI (Vokietija)

Švelnus ir kerintis Gretos Kvedarauskaitės balsas žinomas visiems Vokietijos lietuviams iš pastarųjų metų Vasario 16-osios gimnazijos ar Vokietijos lietuvių bendruomenės renginų. Eurofestivalyje Greta Kati atliks pačios sukurtus lyrinius kūrinius, kuriems pritars Aurelijus Žitkauskas (mušamieji).

DAINA JUKNAITĖ (Argentina/Vokietija)

Dainą - trečios kartos lietuvaitę iš Argentinos, atvykusią vieneriems metams mokytis Vasario 16-osios gimnazijoje - galima drąsiai vadinti šių metų Vokietijos lietuvių muzikiniu atradimu. Vos išmokusi pirmuosius lietuviškus žodžius, Daina pradėjo rašyti kūrinius lietuvių kalba. Skaidrus Dainos balsas ir parinktos melodijos unikaliai apjungia lietuvišką lyriką ir Pietų Amerikos muzikos motyvus.


 "ICEFLAME" UGNIES ŠOU (Vokietija)

Penktadienio vakarą, tik sutemus, festivalio scenoje pasirodys šešiolikmetė Greta Ekindorf, kuri pakvies žiūrovus pasigrožėti pribloškiančiu akrobatiniu ugnies šou. Gotikinio roko skambesys ir meistriškas liepsnojančių įrankių valdymas susijungs į harmoningą visumą, palikdamas nepakartojamą ir neišdildomą įspūdį.